Etiopia
Etiopia
więcej ofert Etiopia
Powierzchnia  
1127127 km2
Stolica  
Abeba
Największe miasta  
Addis Abeba, Diredaua, Adama, Gonder, Dessie, Harar, Mekele, Jimma
Język urzędowy  
amharski
Waluta  
birr (ETB)
Ludność  
78254000 osób
Strefa czasowa  
czas polski + 2h (w zimie) i + 1h (w lecie)
Podział administracyjny  
Etiopia jest podzielona na 9 regionów administracyjnych, oraz dwa miasta wydzielone (Addis Abeba i Dire Daua).
 
Porady i zwyczaje

Kuchnia
podstawą wyżywienia w Etiopii jest teff (zboże uprawiane tylko w Etiopii), z którego najczęściej wyrabia się kwaśny placek zwany indżera. Dodatkami do placków są różnego rodzaju sosy lub mięso. Innym specjałem jest kitfo (etiopski tatar) – mocno doprawione, surowe mięso, spożywane na ciepło.

Napoje
narodowym trunkiem Etiopii jest tedź. Jest to bardzo smaczny, słodko – kwaśny miód pitny, zwany królewskim napitkiem. W Etiopii wytwarza się również lokalne piwa. Wśród marek najbardziej cieszących się uznaniem u smakoszy wymienić należy Harar i Bedele. Kawa jest napojem, który w Etiopii pije się wszędzie i towarzyszy ona każdemu Etiopczykowi od wczesnych lat życia. Dzięki specjalnej ceremonii przyrządzania kawy (opisanej poniżej), napój ten osiąga wyśmienity smak i aromat.

Pamiątki
będąc w Etiopii warto zwrócić uwagę na wełniane i bawełniane szale, malowane na skórze obrazy, użytkowe rzemiosło artystyczne, srebrną i złotą biżuterię oraz kawę.

Fotografowanie
turyści zobowiązani są do uiszczenia opłat, za prawo do wykonywania zdjęć w świątyniach etiopskich. Należy bezwzględnie przestrzegać zakazu fotografowania mostów oraz budynków, w których znajdują się instytucje państwowe.

Obyczaje
przemieszczanie się po miastach jest utrudnione, ze względu na brak nazw ulic oraz numeracji domów. Za punkty orientacyjne służą znane lokalnej ludności miejsca.

W Etiopii ze względu na to, że duża część społeczności wyznaje Islam, należy przestrzegać określonych zasad. Wchodząc do kościołów etiopskich, należy pamiętać o zdjęciu obuwia. W całej Etiopii wszystko robi się prawą ręką. Nie wolno dotykać kobiet, całować ich w rękę, zaczepiać i zaczynać rozmowy. W czasie Ramadanu nie wolno publicznie jeść ani pić. Między 12 a 14 godziną zamiera życie w bankach, urzędach i muzeach.
Etiopia jest chyba jedynym krajem na świecie, w którym można obejrzeć wyjątkowy rytuał przyrządzania kawy. Zgodnie ze zwyczajem odprawiają go kobiety. Surowe i umyte ziarna kawy prażone są na patelni, po czym ubijane w moździerzu. Następnie przygotowywany jest napar - zalewa się kawę gorącą wodą w specjalnym glinianym dzbanku. Kawa podawana jest z dodatkiem prażonej kukurydzy, a ceremoniałowi towarzyszy zapach palonego kadzidła lub ziół. Napój pije się z malutkich czarek, najczęściej z cukrem.
 

Informacje
  • Informacje MSZ
  • Warto zobaczyć
  • Informacje praktyczne
  • Porady i zwyczaje
  • Religia i kultura
  • Placówki dyplomatyczne
  • Warto wiedzieć
  • Klimat
Informacje